4.3.09

Kordamine kontrolltööks

1. Kopeeri laused oma ajaveebi ja tee koondlause korduvad liikmed värviliseks.
1. Ema ja isa sõitsid maale. 2. Köhisin ja aevastasin. 3. Jukul on kõige rohkem kahtesid ja kolmesid. 4. Käisin rannas ujumas ja päevitamas. 5. Sügisööd on pikad ja pimedad. 6. Panin selga sooja punase kampsuni. 7. Kehalise kasvatuse tunnis jooksime ja hüppasime kaugust. 8. Kati ja Eve on mu head sõbrannad. 9. Isa ostis uue ilusa auto. 10. Käisin täna trennis ja kinos. 11. Isegi tähti ja kuud ei olnud. 12. Muri on suur ja kuri koer.
2. Kopeeri laused oma ajaveebi ja pane kirjavahemärgid.
Nii ema isa kui ka vend tegid suured silmad. Laual oli salatit võileibu kotlette ja viinereid. Mina eelistasin torti mitte küpsiseid. Taldrikud kruusid kauss ja pada kõik nõud olid pesemata. Õhtu oli pime kuid soe. Elan Tartus Annelinnas Kalda teel. Eile õhtul ma õppisin vaatasin televiisorit ja lugesin ajalehte. Kannan tavaliselt rohelisi siniseid või musti riideid. Kalamaksaõli on küll halb ent tervislik. Homme on kontrolltööd kolmes aines matemaatikas ajaloos vene keeles. Mari sõi korraga liiga palju magusat tahvli šokolaadi paki kommi ja kolm jäätist. Aed ja metsmaasikad on mõlemad head. Paul Maastik on sündinud 2 detsembril 1974 a Eestis Rapla maakonnas Kohilas. Koti dressid jope kõik oma asjad viskas Margus nurka. Nädalavahetusel käisin Viljandis Valgas ja Tõrvas. Eilne pime tähitu öö pani lausa hirmust värisema. Õunad pirnid ploomid need maitsvad puuviljad valmivad sügisel. Eesti Vabariigi aastapäeval 24 veebruaril toimub presidendi vastuvõtt. Nii pea kui ka kõrvaltegelased said etenduses hästi hakkama.
3. Koosta antud skeemile või tingimustele vastav koondlause.
  • loe-, te- ja lu ................................... .
  • loe-, te- ja lu - ................................ .
  • ......................: loe-, te- ja lu.
  • koha- või ajamäärused hõlmavad üksteist: .............................................................................
  • teine täiend täpsustab esimest: ................................................................................................
  • ....................... loe-, te- ja lu.

4. Kopeeri laused oma ajaveebi ja kirjuta h sinna, kus vaja.

1. Poiss ...aukas ....isukalt ....amburgerit. 2. Linna planeeritakse uut ....aldus....oonet. 3. ....üljest ....irmutas polaar....uurija. 4. Lõin jala ära ja sain nii ....aiget, et ....oiatasin. 5. ...andid on eestlaste ....õimukaaslased. 6. Ära ....äbene, küsi julgesti. 7. ....aridus ei tee veel ....intelligentseks. 8. ....ani ....audus pojad välja. 9. Sõin ....ommikul ....eeringat ja ....erkuloputru. 10. Mul on ....absoluutselt ükskõik. 11. Mul oli temast ....ale. 12. Muistsed eestlased .... arrastasid ....alepõllundust.

5. Kopeeri laused oma ajaveebi ja kirjuta lünka -i, -j, -ij või -jj.
1. Selles ra....oonis on hilja õhtul ohtlik liikuda, isegi patrull....aid on seal vähe. 2. Järgmised tunnid on keem....a ja zooloog....a. 3. Ma....ule on need püksid la....ad. 4. Divis....on rivistati üles. 5. Te....e kohustused peavad olema proports....oonis. 6. Matka ajal sattusime tugevasse ra....u. 7. Sa....as oli liiga vähe rosinaid. 8. ....oone õpitakse füüsikatunnis. 9. Vi....a tahab vi....ulit õppida. 10. Ekspedits....oonile mine....ad jäid kohe sa....u kätte. 11. Komis....oni esimees sai preem....at. 12. Rü....uvaip on ära tolmunud.

Kommentaare ei ole: